maandag 19 januari 2015

Bleu monday

Volgens wetenschappers is de meest deprimerende dag van het jaar aangebroken: Blue Monday. Dit is elk jaar de derde maandag van januari. Heel veel mensen lopen er vandaag wat minder vrolijk bij. Wat eigenlijk heel zonde is want het is een nieuwe dag met nieuwe kansen.

Wat is het eigenlijk "bleu monday". Ik vroeg me af waar het nu eigenlijk echt vandaan kwam. Ik ben gelijk op onderzoek gegaan.  Al snel (eerste pagina op Google) vond ik dit over de bleu monday. 
Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Bijgeloof
Zelf vind ik het toch een soort van bijgeloof. Voor ik het op school hoorde wist ik nog niet eens is dat het bleu monday was. En ik was gewoon net zo vrolijk als altijd. Niks te zeuren vond ik zelf. Nou oke alleen die natte sneeuw was niks. Bleu monday wordt heel erg in het nieuws gezet. Hierdoor praten mensen het in je hoofd. Wie niet weet, wie niet deert. Ik snap ook eigenlijk niet waarom deze dag een naam heeft gekregen. Het is helemaal niet nodig. Het is je eigen gedachte die een naam geeft aan een dag. En voor mij was het gewoon: maandag

Excuus
Nu je toch een excuus hebt voor als je chagerijnig bent kun je het gebruiken. Vandaag mag het dan is eindelijk. Het betekend niet dat je iedereen moet gaan afkatten. Zo worden die mensen namelijk ook weer chagerijnig. 
Je hebt ook een excuus om jezelf te verwennen. Doe bijvoorbeeld een kalmerende gezichtsmasker op. Kijk een serie/film/programma. Maak je lievelingseten. 
Je kunt er zelf voor kiezen wat voor bleu monday het wordt. Jij bent de baas over je dag. En maak het leuk!

Hoe denk jij over bleu monday?

Veel liefs, maxine

4 opmerkingen:

  1. Ik heb altijd een bleu monday, ik haat gewoon de maandag hahaha :)
    Leuke artikel!
    X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb gelukkig gisteren geen last gehad van Blue Monday ;-)

    BeantwoordenVerwijderen